PříbramDnes.cz
PříbramDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Od neděle bude jezdit přímý spěšný vlak z Prahy až do jihočeské Blatné, bude ho vozit historická lokomotiva

07.06.2019
V neděli 9. června začíná platit změna jízdního řádu na železnici, která přinese jednu zajímavou novinku. Víkendový vlak Cyklo Brdy, který jezdí z Prahy přes Beroun a Příbram do Březnice, bude mít nově prodlouženou trasu až do Blatné v Jihočeském kraji. Právě v neděli 9. června se mohou lidé přijít v Blatné na příjezd jediného přímého vlaku z Prahy podívat a prohlédnout si historickou lokomotivu v jeho čele i místní depo.
Foto: Středočeský kraj
"Vlak Cyklo Brdy jezdí v letní sezoně ráno z Prahy každou sobotu, neděli a svátek v 8.37 do Březnice a zpět do Prahy přijíždí v 19.02," říká ředitel Integrované dopravy Středočeského kraje Michal Štěpán a dodává: "Od neděle začne jezdit nově ještě o kus dál, neskončí v Březnici, ale doveze cestující až do Blatné, která tak získá přímé vlakové spojení s hlavním městem."

Vlak využívají hlavně turisté a také cyklisté pro výlety do krásné krajiny Brd. Má místa pro 232 cestujících, kteří si s sebou mohou vzít až 41 kol. "Krajina brdských lesů, které bývaly léta z velké části uzavřeným vojenským prostorem, přitahuje každý rok řadu Pražanů na výlet. Jsou tu krásné cyklotrasy a nádherná příroda," říká náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr, který přišel s prodloužením trasy do Blatné. "I v okolí Blatné, kam vlak nově dojede, je celá řada zajímavých cílů. Třeba vodní zámek Blatná, hrad Zvíkov, viklan v Kadově nebo skanzen v Chanovicích."

Zjednodušený jízdní řád vlaku Cyklo Brdy pro soboty, neděle a svátky:
8.37 - Praha hl. n. - 19.02
11.10 - Blatná - 16.31

Výlety krásnou krajinou
Prodloužení trasy vlaku Cyklo Brdy až do Blatné vítají zástupci města. "Blatná má své osobité kouzlo. Nabízí krásné historické centrum s romantickým vodním zámkem a přilehlým parkem s daňky a pávy či nově vybudovanou stálou expozici v městském muzeu. Na své si přijdou milovníci turistiky i cyklisté. Okolí našeho města je protkáno nenáročnými trasami, které vás dovedou do okolních obcí, například do Lnář se zámkem nebo do Sedlice s expozicí sedlické krajky," vypočítává Kateřina Malečková, starostka města Blatná.

"Pro Středočechy bude tento vlak určitě zajímavým zpestřením jejich výletů. Kombinace malebné krajiny, která lemuje tuto železniční trať, s unikátní historickou lokomotivou a návštěvou zajímavých míst zaručuje silný zážitek. Jsem rád, že obyvatelé Středočeského kraje mají možnost cestovat i těmito historickými skvosty," uvedl radní pro oblast dopravy Středočeského kraje František Petrtýl.

Historická lokomotiva Bardotka v čele vlaku
Vlak Cyklo Brdy patří mezi výjimečné spoje, které táhne vždy historická lokomotiva Bardotka. "Zážitek tak bude už samotná jízda vlakem, a to nejenom pro železniční fandy. V běžném provozu se tyto unikátní lokomotivy, které se vyráběly před půl stoletím, objevují už jen velmi zřídka. Patří mezi technické unikáty a jezdí se na ně do Česka dívat železniční nadšenci z celého světa," doplnil ředitel Regionálního obchodního centra ČD Jakub Goliáš. Při jízdě krajinou jsou nepřeslechnutelné, jejich charakteristické brumlání je slyšet často i kilometry daleko.

Nedělní prohlídky lokomotivy a depa v Blatné
V neděli 9. června, když pojede vlak Cyklo Brdy do Blatné vůbec poprvé, bude v jeho čele lokomotiva Bardotka, která nese označení 749.121. Ta oslavila loni 17. prosince 50 let služby v pravidelném provozu na dráze. Ihned po příjezdu vlaku do Blatné (11.10 hod.) budou pro zájemce připraveny komentované prohlídky lokomotivy i místního depa Českých drah.

"To, že lokomotiva dokáže spolehlivě sloužit i po 50 letech v dnešním provozu, potvrzuje vynikající práci tehdejších konstruktérů z ČKD. Pravidelně se s nimi mohou cestující potkat o víkendech také na krásné trati Posázavského pacifiku a teď je Bardotka doveze malebnou krajinou ještě dál," doplnil Petr Tomčík, ředitel ROPID.

Jízdné ČD i PID
Na území Prahy a Středočeského kraje platí ve vlaku jízdenky Českých drah i často levnější jízdenky Pražské integrované dopravy (PID). Ty si cestující mohou koupit u pokladen ČD v Praze a ve Středočeském kraji nebo rovnou v telefonu v aplikaci PID Lítačka.

Poslední stanicí ve Středočeském kraji je Březnice. Dále do jihočeské Blatné platí ve vlaku už pouze jízdenky Českých drah.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Přes sto králíků bude v sobotu 13. 4. závodit v Příbrami

Již 13. dubna zažije příbramská sportovní hala 12. Mistrovství České republiky v králičím hopu. Nejlepší králíci a jejich vodiči z celé republiky se zde utkají o poháry, tituly Mistra republiky 2024 a možná i o další světový ...

Hračka Jeepu na baterie představuje vážné riziko, zjistila inspekce

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko pro životní prostředí. Jde o výrobek Hračka ...

Czech Bison Counter 2024: Rukojmí s nastraženou výbušninou či teroristický útok v Plzni

Jince - Poprvé s bezpilotními prostředky a poprvé všichni dohromady - specialisté 15. ženijního pluku v oblasti zneškodňování nástražných výbušných pr ...

Úřad práce ČR otevřel v Příbrami své první detašované pracoviště, urychlí vyřizování dávek

V Příbrami naplno zahájilo provoz detašované pracoviště Úřadu práce, jehož pracovníci vyřizují online žádosti o sociální dávky podané pražskými klient ...

Na dálnici D4 u Jíloviště byly instalovány vysokorychlostní váhy

Na dálnici D4 u Jíloviště chystá ŘSD spuštění ostrého provozu takzvaných vysokorychlostních vah. Smyslem tohoto zařízení bude v co největší míře odhal ...





Pátek 19.4.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes