PříbramDnes.cz
PříbramDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Příbramáci o Příbrami: Ve městě budou vždy riziková místa

27.02.2023
Podle průzkumu mezi občany žijícími v Příbrami uvedlo 43 % dotázaných, že se v Příbrami necítí bezpečně. Podle obyvatel se příbramská kriminalita zhoršuje a měla by se začít více řešit. Co nejvíce trápí obyvatele Příbrami i příbramské firmy, co na to říká město a odborník na bezpečnost ze společnosti TOP security?
Foto | Zdroj: bezpecnecechy.cz
Jak vidí kriminalitu občané Příbrami a manažerka prevence kriminality?

Příbramská kriminalita se podle obyvatel zhoršuje a měla by se začít více řešit. Jeden z dotázaných doslova uvedl, že "Noční Příbram = opět Palermo". Takové označení bývalo pro Příbram kdysi běžné.

Z průzkumu projektu Bezpečné Čechy jasně vyplynulo, jaká bezpečnostní rizika lidé nejvíce vnímají. 73 % dotazovaných si myslí, že největším bezpečnostním problémem jsou osoby požívající alkohol a hned v závěsu také osoby drogově závislé. Lidem na městě záleží, a proto velmi silně vnímají i vandalismus a pohazování odpadu po ulicích (66 % dotázaných uvedlo vandalismus jako nepříjemný bezpečnostní problém). Negativně jsou vnímány i osoby bez domova. Řada dotazovaných ale uvedla, že problémem jsou i krádeže na ulicích nebo volně pobíhající psi.

K bezpečnosti v Příbrami se vyjádřila Denisa Kotková, manažerka prevence kriminality: "Jako bezpečnostní problém v Příbrami vnímám hlavně lokality, kde bydlí nebo se shlukují lidé nepřizpůsobiví systému, lidé drogově závislí a lidé popíjející alkohol. To vede často k obtěžování a nepříjemnému chování vůči ostatním občanům města."

V Příbrami lze zažít skoro cokoliv


S jakým typem kriminality mají příbramáci zkušenosti? Nejčastěji se setkávají se slovním obtěžováním (61 % dotázaných), vandalismem, vykrádáním vozidel stojících na ulici, vyloupením objektů, fyzickým napadením, okradením a přepadením.

"Byl jsem suverénně osloven dealerem drog, zda nekoupím," uvádí jeden z respondentů svou osobní zkušenost. Další sdílí méně obvyklou situaci, kdy zažil na Nové Hospodě obnažujícího se mladíka. Jako docela častý jev popisuje jiný z oslovených "vykřikování opilců na sídlišti v nočních hodinách".

Problémové lokality? Ubytovny, Ryneček a Křižák


Ve městě jsou samozřejmě lokality klidnější a ty, které by se daly nazvat "temnějšími". Podle obyvatel jde především o oblast kolem příbramských ubyvaten Pod Čertovým pahorkem (tuto lokalitu označilo jako problémovou 83 % oslovených občanů).

Hned v závěsu se ale drží také Ryneček a oblast Křižák. Jako ne úplně bezpečnou lokalitu vidí příbramáci i Dolejší oboru, Drkolnov, Zdaboř a historické centrum Příbrami. Velmi často je zmiňována i oblast kolem bývalé Mototechny a vlakové nádraží.

Velmi často se obyvatelé Příbrami cítí ohroženi ze strany nepřizpůsobivých. "Chodím venčit našeho pejska hodně brzo ráno a mám opravdu strach. Ve městě je plno feťáků, romů a bezdomovců. Je to smutné," popisuje jedna z příbramaček svou zkušenost.

Ostatně s nočním pohybem po Příbrami má problém velká řada občanů. V průzkumu uvedlo 73 % z nich, že se v noci bojí chodit po městě. 23 % s sebou nosí pomůcky na obranu a dalších 33 % je nosí občas. Téměř polovina z dotázaných dokonce souhlasí s možností nosit legálně drženou zbraň.

Nedostatek strážníků = nedostatečné hlídkování


Bezpečnost ve městě velmi úzce souvisí s činností Městské policie, kterou příbramáci nehodnotí zrovna kladně. 42 % občanů v průzkumu uvedlo, že vidí hlídkování Městské policie jako nedostatečné a dalších 35 % jako spíše nedostatečné.

Své negativní pocity uvedl jeden z nich takto: "Co se týče Městské policie, tak bych řekl, že jejich ?činnost’ je zbytečné vyhazování rozpočtu oknem. Jediné, co řeší, je parkování."

Podle dalšího respondenta je hlavním problémem nedostatečný počet strážníků, tzv. pochůzkářů. Občané by ocenili i větší důslednost policistů, zvýšené hlídkování Městské policie zvláště v nočních hodinách a aktivní kontrolu i méně známých problémových lokalit, kde dochází ke kontrolám spíše až v reakci na zavolání občanů.

Spolupráce města a Policie


Manažerka prevence kriminality města Příbram přibližuje spolupráci města a Policie: "Město Příbram svoji Městskou policii podporuje maximálně, a to každý rok při schvalování jejího rozpočtu. Za uplynulé volební období se podařilo na základě schválených finančních prostředků z rozpočtu města zmodernizovat nejen celý městský kamerový a dohlížecí systém, včetně nového dohledového centra, ale postupně obnovit a rozšířit celý vozový park Městské policie.

Město také vybavilo strážníky moderními minikamerami, proběhla modernizace komunikačních technologií, pro občany bylo zřízeno samostatné přestupkové oddělení Městské policie a je připravováno tzv. Centrum prevence kriminality.

Zástupci firem hodnotí bezpečnost v Příbrami kladně


Výrazně lépe, než občané vidí bezpečnostní situaci ve městě příbramské firmy, které zde mají sklady, provozovny, kanceláře nebo obchody. Několikrát do roka se některé z nich setkávají s krádežemi zboží na prodejnách nebo ve skladech nebo řeší vandalismus. Oslovené společnosti mají potíže především s lidmi bez domova, drogově závislými a s osobami požívajícími alkohol.

Firmy si jsou vědomy toho, že hlavní podíl na ochraně majetku má především vhodné zabezpečení objektů, areálů a provozoven. Téměř 90 % oslovených firem využívá v rámci zabezpečení kamerové systémy a více než polovina fyzickou ostrahu.

Pohledem odborníka - k zabezpečení je potřeba přistupovat s rozmyslem


Podle Pavla Mikšátka, obchodního a technického ředitele bezpečnostní agentury TOP security, je zabezpečení firem ve formě kamerových systémů dnes již standardem. Jako nejefektivnější způsob zabezpečení objektů a areálů vidí propojení zabezpečovacích systémů a fyzické ostrahy. "Firmy by neměly hledat unifikovaná řešení, ale orientovat se na bezpečnostní řešení ušité na míru jejich potřebám, které bude vycházet z daného provozu firmy, velikosti objektu, počtu zaměstnanců, rizikovosti lokality i stavebně-technických možností, objektu," uvádí Mikšátko.

V případě soukromých objektů se doporučuje použití kamerových a elektronických zabezpečovacích systémů. Ty by měl vždy instalovat odborník, který zaručí jejich správnou funkčnost.

Spolupráce města a občanů je nejlepší cestou, jak kriminalitě předcházet


Samo město se snaží bojovat s kriminalitou činnostmi souvisejícími s programem prevence kriminality, rozšiřováním kamerového systému i osvětou občanů.

"Město Příbram úzce spolupracuje s Městskou Policií, Policií České republiky, školami a dalšími orgány nebo složkami veřejné správy, státními i nestátními organizacemi v oblasti preventivních vzdělávacích programů, besed, přednášek, které jsou organizovány i na základě podnětů od široké veřejnosti," popisuje Denisa Kotková. Město má řadu možností, jak situaci řešit. V některých případech je na základě poznatků strážníků o těchto osobách do celého procesu zapojeno CSaZS města Příbram (Centrum sociálních a zdravotních služeb).

Jedním ze způsobů, jak mohou sami občané bojovat proti páchání majetkových trestných činů je seznámení s projektem Policie ČR "Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům". Samozřejmostí by měla být obezřetnost, tedy nedání šance zlodějům tím, že jim usnadníme přístup k majetku.

Zdroj: Bezpecnecechy.cz
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

PID posiluje síť kontaktních míst karty Lítačka ve Středočeském kraji

Kartu Lítačka pro cestování ve Středočeském kraji využívá přes 265 tisíc lidí. V tuto chvíli je pro ně přímo v kraji otevřeno 14 prodejních míst, kde si kartu mohou vyřídit či zakoupit dlouhodobé kupóny, a nemusí tak cestovat do hlavního ...

Nová sezóna turistických vlaků v Praze a Středočeském kraji startuje již o víkendu

O víkendu 23. a 24. března bude na železnici v Praze a Středočeském kraji zahájena nová turistická sezóna. Zájemci o poznávání krás středních Čech se ...

Vojenské lesy a statky ČR zvou do Brd na druhý ročník soutěže tažných koní v reálném lesním terénu

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) po mimořádném úspěchu loňské premiéry zvou veřejnost na druhý ročník hobby soutěže tažných koní v těžko dostupném lesn ...

Macková (SZÚ): Černý kašel u nás i v Evropě monitorujeme a máme účinné prostředky ochrany

Dnes proběhla na Ministerstvu zdravotnictví snídaně s novináři, kde zástupci Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu a odborných spole ...

Středočeské Velikonoce nabídnou návštěvníkům zajímavosti z velikonočních tradic

Velikonoční dílny pro rodiny s dětmi, výstavy kraslic nebo také otevření muzejních štol na Velký pátek nabídnou návštěvníkům Středočeské Velikonoce v ...





Pátek 29.3.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes