PříbramDnes.cz
PříbramDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Výstava v Památníku Karla Čapka přibližuje útoky na slavného spisovatele i jeho noblesní reakce

12.09.2022
Úspěch se neodpouští je název nové výstavy v Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše. Výstava s podtitulem nepřátelé Karla Čapka připomíná, že lidé slavného spisovatele nepřijímali pouze kladně, s úctou a obdivem. Čapek měl i řadu odpůrců a musel dlouhodobě čelit anonymním dopisům, telefonátům, pomlouvačným článkům i dalším projevům agresivity.
Foto: mediatraining.cz
"Útoky se po Mnichovu stupňovaly. A citlivého člověka jako byl Čapek silně stresovaly. Neuvrhly ho ale do beznaděje. Jako přesvědčený humanista stále věřil, povzbuzoval a burcoval veřejnost. Přesvědčoval malověrné, že náš národ má budoucnost. I proto se jeho články až do poslední chvíle nesly ve stejném duchu jako ty ve šťastnějších dobách," uvádí ředitel Památníku Zdeněk Vacek. Výstava začíná 25. září 2022 a potrvá do 31. března 2023. Od konce října bude na návštěvníky v Památníku čekat i nově vydaná kniha, česko-anglický výbor básní Josefa Čapka z koncentračního tábora. A pro odlehčení jsou zde také zábavné retro noviny přibližující život na Strži v době první republiky.

Výstava konfrontuje citáty spisovatelových nepřátel s tím, jak noblesně na ně Čapek reagoval. Nechybí ani komentáře lidí, kteří byli tehdy Čapkovi blízcí. S časovým odstupem se k tématu vyjadřují také literární historici a odborníci na období první a druhé republiky. "Právě kombinace citátů - jak akce, tak reakce - umožňuje návštěvníkům udělat si vlastní názor na oprávněnost útoků i úroveň těch, kteří je vedli. Výstava umožňuje ocenit i Čapkův nadhled, jeho tolerantnost a snahu hledat ve svých odpůrcích to lepší. Včetně omluv, proč se tak chovají," vysvětluje Zdeněk Vacek.

Situace se vyhrotila zvláště po Mnichovské dohodě v září roku 1938, kdy spisovateli zbývaly poslední tři měsíce života. "Ukážeme, kdo a jakým způsobem na Čapka útočil i jak se proměňovaly jeho vztahy s těmito osobnostmi. Patřil mezi ně třeba Emanuel Moravec, vojenský odborník, nejprve Čapkův kolega-novinář, později symbol kolaborace s nacisty. Do Čapka se ale veřejně trefoval i spisovatel Jaroslav Durych, jehož umělecké dílo Čapek ctil. Anebo novinář Karel Horký, který ovšem později svůj názor změnil. Výstava přiblíží také osudy těchto lidí," uvádí Vacek.

K silným momentům patří dobová nahrávka z archivu České televize. Návštěvníci si ji budou moci přes QR kód přehrát ve svých mobilních zařízeních. "Umělcova manželka Olga Scheinpflugová na ní roku 1962 ve vinohradské vile vzpomíná na těžké pomnichovské období. A přečte i slavný Čapkův text Anonym. V něm se jeho autor zamýšlí nad tím, jací lidé vlastně anonymy píší," říká Zdeněk Vacek.

Podle něj Čapek zůstal věrný svým zásadám a zachoval si čest a naději jako málokdo z jeho současníků, kteří se nacházeli v podobně exponované pozici. "Čapek byl angažovaný umělec, demokrat a ve své době i nejúspěšnější český literát a dramatik. Byl považován za prominenta Hradu, člověka z blízkého okruhu prezidentů Masaryka i Beneše. Zároveň nebyl zcela zdráv, trpěl bolestivou Bechtěrevovou nemocí. To vše dohromady činilo jeho postavení nesmírně zodpovědné a zároveň velice vysilující jak fyzicky, tak psychicky," připomíná ředitel Památníku.

"Pravda ale zvítězila. Stačí s odstupem více než osmdesáti let porovnat, jaké postavení má v české a světové historii a na kulturní mapě Čapek a jakou zaujali jeho tehdejší protivníci. I v tom vidím optimistické poselství výstavy," zdůrazňuje Vacek. "Současná vlna fake news, dezinformací a pomluv valící se z falešných profilů na sociálních sítích totiž není tak historicky ojedinělá, jak by si leckdo mohl myslet. Svědčí o tom třeba právě dávná, jízlivě vedená kampaň proti Čapkovi, který se ovšem k podpásovým úderům nikdy nesnížil. I proto jsme se rozhodli výstavu uspořádat. A po jejím skončení ji nabídnout jako putovní expozici školám, muzeím, knihovnám a dalším institucím," vysvětluje.

Vzpomínka na Josefa Čapka


Památník se rozhodl připomenout i osobnost Josefa Čapka, Karlova staršího bratra. Josef - známý mimo jiné tím, že Karlovi poradil do hry R.U.R. dnes už světoznámé slovo "robot" - byl rovněž významným umělcem a přesvědčeným demokratem. "Vydáváme nyní výbor z básní, které Josef Čapek napsal v koncentračním táboře. Jde o faksimile původních rukopisných lístků přeložených do angličtiny - celkem 15 básní, včetně Josefovy vzpomínky na bratra Karla. Přeložila je Alena Jirásková, která žije v Austrálii a věnuje se propagaci českých děl v tamním prostředí," říká Zdeněk Vacek.

Publikace by měla být symbolicky pokřtěna 18. října v sídle Evropského parlamentu ve Štrasburku u příležitosti vernisáže výstavy ROBOT: Born in Czechia, known all over the world. Tu Památník vytvořil u příležitosti předsednictví České republiky v Radě EU. "Výstava se už od počátku července postupně prezentuje na několika místech v Bruselu. A knížku básní Josefa Čapka, která ji nyní doprovodí, nabídneme ve druhé polovině října i všem návštěvníkům Strže," slibuje Vacek.

Podzimní novinky a retro noviny, setkání s Reindlem i Rudišem


Do letošního roku vstoupil Památník Karla Čapka s dokončenou modernizací stálé expozice ve třech podlažích hlavní budovy. Její součástí je také interaktivní hra pro děti na téma robotiky. Zájemcům nabízí i virtuální 3D prohlídku kompletní stálé expozice a většiny zahrady včetně expozice věnované předčapkovské historii Strže. Ta je umístěná od září minulého roku v garáži vedle hlavní budovy Památníku.

Památník však chystá během podzimu i další akce. V rámci festivalu Středočeské kulturní léto a festivalu Rosa Bohemica se zde 24. září od 14 hodin uskuteční poslechový pořad a přednáška Karel Čapek a etnická hudba. Jejich autorem je Tomáš Reindl, hudebník a muzikolog. Ten zájemce seznámí s unikátní Čapkovou sbírkou etnických nahrávek. V rámci projektu Paměť světa organizace UNESCO byly šelakové gramodesky ze sbírky Náprstkova muzea zdigitalizovány a zachráněny pro příští generace.

"V sobotu 1. října od 14 hodin uspořádáme v zahradě další z tradičních akcí Památníku ve spolupráci s domácím centrem PEN klubu, jehož byl Karel Čapek historicky prvním předsedou. Sobotní setkání se uskuteční nejen se spisovatelem Jaroslavem Rudišem a věnováno bude nejen cestování vlakem," láká do Památníku jeho ředitel.

"Návštěvníků doporučujeme i stylové retro noviny ze Strže. Na dvanácti stranách přinášejí spoustu zajímavostí, jak se tu za Čapka žilo, dobové fotografie, novinové články i úsměvné inzeráty. Prodáváme je za vstřícných 40 Kč," uzavírá Vacek.

Úspěch se neodpouští. Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše: Stará Huť 125. Od 25. září 2022 do 31. března 2023. Výstava je koncipována jako putovní: za symbolický poplatek 1000 Kč ji Památník nabízí k užití muzeím, knihovnám, školám a dalším institucím. Otevřeno od úterý do neděle vždy 9.00-??12.00 a 12.30-17.00





Autor: Magdalena Bičíková, Jana Bryndová
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Kulturní instituce Středočeského kraje představily svůj adventní program

Středočeské galerie a muzea představily bohatý adventní program. Návštěvníci se mohou těšit na výstavy, vánoční trhy, koncerty, výtvarné dílny či soutěže napříč Středočeským krajem. Tento rok advent začíná 3. prosince, ale některé akce mohou zájemci ...

Advent a Vánoce ve středních Čechách: Betlémy, tradice a zážitky

Adventní čas si ve středních Čechách užijete naplno. Navštivte vánoční trhy, kde se ponoříte do kouzla vánoční atmosféry a ochutnáte tradiční lahůdky. ...

Čapkův památník slaví šedesátiny. Zve na výstavu, poprvé představí rukopisy a uvede nový dokumentární film

Empírový dům, výjimečné místo ve Staré Huti u Dobříše, uprostřed lesů a rybníků. Takové je někdejší letní sídlo Karla Čapka a Olgy Scheinpflugové, dne ...

Letní prázdninová soutěž Déčka již po osmé, tentokrát s podtitulem Konec telky?!

Stejně jako v předchozích letech přichází Déčko s letní prázdninovou hrou pro celou rodinu, tentokrát s podtitulem Konec telky?! Principem je motivova ...

Dan Bárta a Illustratosphere vydávají v reedici svá první alba a vyráží na turné

Dan Bárta & Illustratosphere vydávají po více než dvou desetiletích reedice vyprodaných prvních alb Illustratosphere (2000) a Entropicture (2003), kte ...





Pátek 29.3.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes