PříbramDnes.cz
PříbramDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

V pondělí 13. 6. odstartuje z Orlové u Ostravy 18. ročník celonárodního Cykloběhu za ČR bez drog

10.06.2022
Slavnostní zahájení 18. ročníku Cyklo-běhu proběhne v pondělí 13. června 2022 v Orlové za účasti stovek dětí, známých osobností a hostů. Další desítky mladých sportovců pak společně s cykloběžci odstartují letošní turné. Celá akce bude zakončena v Praze v pátek 24. června 2022. Cyklo-běh se koná u příležitosti MEZINÁRODNÍHO DNE proti zneužívání drog, který připadá na 26. červen.
Foto: rekninedrogam.cz
Trasa letošního dvanáctidenního Cyklo-běhu vede přes 41 měst Čech a Moravy. Celkem trasa čítá přes 1200 kilometrů. Tým 8 - 10 cyklistů-běžců, kteří sami žijí život bez drog, urazí tuto vzdálenost za 10 dní. Čeká na ně průměrná denní vzdálenost 120 kilometrů!

V průběhu tohoto maratonu navštěvuje desetičlenný tým Cyklo-běhu představitele 41 měst a mluví s nimi o problematice drog a jejím řešení, které spočívá v prvé řadě ve zvýšené protidrogové osvětě v daném městě a jeho okolí.

Zároveň bude městům prezentovat efektivní Hubbardův detoxikační program pro drogově a alkoholově závislé, fungující výhradně bez použití náhražkových drog.

Celorepublikový Cyklo-běh upozorňuje na hlubokou DROGOVOU NEGRAMOTNOST u mládeže a dětí a pomáhá zvýšit celospolečenskou aktivitu a zodpovědnost v přístupu k tomuto problému. Projekt je také iniciátorem myšlenky DEN BEZ DROG.

Města se mohou připojit k iniciativě DEN BEZ DROG v den průjezdu městem a jeho návštěvy a spolupořádat či uspořádat vlastní akci k posílení primární prevence. V prevenci je důležitý postoj, a proto bychom chtěli, aby se představitelé měst připojili k myšlence Cyklo-běhu tím, že se rozhodnou stát "Městem bez drog".

Po celou dobu tohoto maratonu budou probíhat v ulicích navštívených měst INFORMAČNÍ PROTIDROGOVÉ KAMPANĚ (včetně vašeho města). Občanům jsou zodpovídány jejich otázky a zároveň jsou rozdávány brožury a letáky o nebezpečí drog a jejich zdravotních a sociálních rizicích.

Přímo na trase Cyklo-běhu se v naplánovaných městech zastavuje tým lektorů protidrogového vzdělávání a dodává ZDARMA přednášky pro děti a mládež s názvem PRAVDA O DROGÁCH.

Studie naznačují, že mladí lidé, kteří nezačali brát drogy do svých 21 let, již s největší pravděpodobností s drogami nikdy nezačnou.

V České republice je odhadováno 200.000 náctiletých ve věku 15-19 let, kteří se již dostali do kontaktu s ilegální drogou. Vzhledem k tomu, že v samotné zemi žije okolo 622.000 těchto dospívajících vůbec, měl zkušenost s nelegální drogou každý třetí teenager!

Dle poslední vládní výroční zprávy o stavu ve věcech drog v ČR zneužilo marihuanu v roce 2019 přes 400.000 uživatelů a dalších 240tis. až 420tis. dospělých ji užilo údajně z důvodu vlastního léčení. (Celkem 7,5-9,2 % dospělé populace!). Věková hranice zneužívání drog se snížila k 10 letům věku dítěte!





Autor: Pavel Mudra
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Kulturní instituce Středočeského kraje představily svůj adventní program

Středočeské galerie a muzea představily bohatý adventní program. Návštěvníci se mohou těšit na výstavy, vánoční trhy, koncerty, výtvarné dílny či soutěže napříč Středočeským krajem. Tento rok advent začíná 3. prosince, ale některé akce mohou zájemci ...

Advent a Vánoce ve středních Čechách: Betlémy, tradice a zážitky

Adventní čas si ve středních Čechách užijete naplno. Navštivte vánoční trhy, kde se ponoříte do kouzla vánoční atmosféry a ochutnáte tradiční lahůdky. ...

Čapkův památník slaví šedesátiny. Zve na výstavu, poprvé představí rukopisy a uvede nový dokumentární film

Empírový dům, výjimečné místo ve Staré Huti u Dobříše, uprostřed lesů a rybníků. Takové je někdejší letní sídlo Karla Čapka a Olgy Scheinpflugové, dne ...

Letní prázdninová soutěž Déčka již po osmé, tentokrát s podtitulem Konec telky?!

Stejně jako v předchozích letech přichází Déčko s letní prázdninovou hrou pro celou rodinu, tentokrát s podtitulem Konec telky?! Principem je motivova ...

Dan Bárta a Illustratosphere vydávají v reedici svá první alba a vyráží na turné

Dan Bárta & Illustratosphere vydávají po více než dvou desetiletích reedice vyprodaných prvních alb Illustratosphere (2000) a Entropicture (2003), kte ...





Čtvrtek 28.3.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes