PříbramDnes.cz
PříbramDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Středočeský kraj finančně podpoří muzea a galerie téměř čtyřmi miliony korun

29.07.2016
Středočeští radní schválili v pondělí 25. července rozdělení dalších finančních prostředků pro muzea a galerie. "Podpořili jsme sedm projektů našich institucí ve výši téměř čtyři miliony korun. Schválili jsme také zapojení dvou dotací z Ministerstva kultury do příjmů, přijetí daru a použití investičních prostředků Středočeského muzea v Roztokách u Prahy a vyřešili jsme i jeden havarijní stav za zhruba deset milionů korun," upřesnil radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek (KSČM).
Středočeské Muzeum v Roztokách u Prahy | Foto: muzeum-roztoky.cz
Z rozvojových prostředků dostane Památník Karla Čapka 300 000 korun na dobudování nové expozice Karla Čapka. Finance půjdou na obnovu podlahové krytiny, obnovu poškozených fotografií a výměnu nevyhovujících vitrín.

Muzeum Českého krasu obdrží 188 000 korun jako doplatek k dotaci Ministerstva kultury na restaurování sbírkových předmětů - dvanáct kusů nábytku a další předměty.

Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy dostane 287 000 korun jako doplatek k dotaci Ministerstva kultury na nákup plochého detektoru pro konzervační pracoviště.

Skanzen v Přerově nad Labem za získaných 800 000 korun opraví okna a dveře chalupy z Oskořínku. Také skanzen v Kouřimi dostane 700 000 korun na prostředky pro údržbu celého areálu.

Regionální muzeum v Kolíně obdrží 1,65 milionu korun na realizaci expozic Bitva u Kolína, Dějiny Veigertovského domu, Kolínské osobnosti a Lapidárium. Peníze budou použity na restaurování předmětů do expozic, výrobu replik a modelů, zhotovení doprovodných panelů a grafické zpracování obsahu dotykových obrazovek.

Polabské muzeum dostane 40 000 korun na katalog k výstavě Vratislava Effenbergera v prostorách Vlastivědného muzea Nymburk.

Rada kraje zároveň schválila užití příjmů z pronájmu majetku kraje příspěvkovými organizacemi v oblasti kultury. Na opravy a údržby se osmi organizacím vrátí 652 800 korun z vybraných 870 400 korun. Středočeské muzeum v Roztokách si ze svého investičního fondu také může pořídit kamerový systém do nových výstavních ploch, které nabídnou návštěvníkům dalších 250 čtverečních metrů.

Čtyři organizace byly rovněž úspěšné v získávání dotací od Ministerstva kultury - 60 000 korun získalo Regionální muzeum v Kolíně na dokumentaci tradiční hudební a zpěvní kultury v regionu Kouřimsko - sběr recentního folkloru a zvyklostí 20. století. Třicet tisíc dostalo Muzeum Mladoboleslavska na realizaci projektu Malý muzejník. Muzeum Českého krasu dostalo 174 000 korun na již uvedené restaurování nábytku a dalších předmětů.

Ústav archeologické památkové péče dostal 50 000 korun od Nadace ČEZ na vzdělávací komiks pro školy - Den v životě neolitické ženy.

Rada zároveň schválila použití prostředků ve výši 10,523 milionu korun na odstranění havarijního stavu Prokůpkova domu v Kouřimi, který získalo Regionální muzeum v Kolíně od krajského školního zařízení a kam po opravách přesune svojí pobočku, která je v současnosti v Kouřimi v pronajatých prostorách. Opraveny budou zejména střecha, krov, fasáda a omítky.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

PID posiluje síť kontaktních míst karty Lítačka ve Středočeském kraji

Kartu Lítačka pro cestování ve Středočeském kraji využívá přes 265 tisíc lidí. V tuto chvíli je pro ně přímo v kraji otevřeno 14 prodejních míst, kde si kartu mohou vyřídit či zakoupit dlouhodobé kupóny, a nemusí tak cestovat do hlavního ...

Nová sezóna turistických vlaků v Praze a Středočeském kraji startuje již o víkendu

O víkendu 23. a 24. března bude na železnici v Praze a Středočeském kraji zahájena nová turistická sezóna. Zájemci o poznávání krás středních Čech se ...

Vojenské lesy a statky ČR zvou do Brd na druhý ročník soutěže tažných koní v reálném lesním terénu

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) po mimořádném úspěchu loňské premiéry zvou veřejnost na druhý ročník hobby soutěže tažných koní v těžko dostupném lesn ...

Macková (SZÚ): Černý kašel u nás i v Evropě monitorujeme a máme účinné prostředky ochrany

Dnes proběhla na Ministerstvu zdravotnictví snídaně s novináři, kde zástupci Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu a odborných spole ...

Středočeské Velikonoce nabídnou návštěvníkům zajímavosti z velikonočních tradic

Velikonoční dílny pro rodiny s dětmi, výstavy kraslic nebo také otevření muzejních štol na Velký pátek nabídnou návštěvníkům Středočeské Velikonoce v ...





Pátek 29.3.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes