PříbramDnes.cz
PříbramDnes.cz » Zpravodajství » Krimi zprávy

Požár ve slévárnách v Čáslavi způsobil škodu za 1,5 milionu

19.12.2020
Informaci o požáru ve slévárnách v Čáslavi byl na tísňovou linku středočeských hasičů oznámen v sobotu 19. prosince v 18.34 hodin. Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje k události vyslalo profesionální hasiče z Čáslavi a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Potěhy a Vrdy, zároveň vyjel i kutnohorský vyšetřovatel požárů. Čáslavští profesionálové byli na místě prakticky okamžitě po vyhlášení poplachu, neboť objekt sléváren se nachází přímo proti stanici ve Vrchovské ulici.
Foto: HZS Středočeského kraje
Prvotní průzkum odhalil požár lisu na zpracování hliníku v obrovské výrobní hale, která byla silně zakouřena zplodinami hoření. Vedlejší lisy a další technologie zasaženy nebyly.

V době vzniku požáru se v hale nacházelo asi třicet zaměstnanců, z nichž někteří se snažili plameny zlikvidovat ručními hasicími přístroji, ale tento zásah nebyl příliš účinný. Všichni však stačili pracoviště opustit a byli bez zranění venku.

Hasiči v dýchací technice zpočátku nasadili na likvidaci požáru jeden C proud a snažili se v technicky složitém stroji najít ohnisko. Vzhledem k velmi silnému zakouření a rozlehlosti celého prostoru a také s ohledem na vysokou hodnotu výrobních zařízení požádal velitel o posily a nechal vyhlásit druhý poplachový stupeň.

Do Čáslavi tak kromě profesionální jednotky z Kutné Hory zamířily i dobrovolné sbory obcí Bratčice, Dolní Bučice, Kutná Hora - Malín a Žleby. V rámci mezikrajské spolupráce byl poplach vyhlášen i dobrovolným hasičům z Golčova Jeníkova z Kraje Vysočina.

Z benešovské stanice vyslal operační důstojník velkokapacitní přetlakový ventilátor a další z mladoboleslav­ského podniku ŠKODA AUTO a.s.

Pomocí výkonných ventilátorů se podařilo kolem 21. hodiny halu odvětrat, aby průzkumná skupina mohla odhalit ohnisko požáru, který byl ve 21.13 hodin lokalizován. Po kontrole koncentrace škodlivin uvnitř objektu ohlásil velitel zásahu snížení poplachového stupně na základní úroveň a začal na základny odesílat jednotky z druhého stupně.

Ve 21.22 hodin byl požár zlikvidován a po konzultaci s technologem byla obnovena výroba, aby bylo možné lépe stanovit rozsah celkové škody. Půl hodiny poté bylo po závěrečné kontrole místo zásahu předáno manažerovi firmy.

Podle vyšetřovatele vznikl požár v klimatizační jednotce vysokotlakého lisu, jeho přesná příčina zatím objasněna nebyla. Přímé škody byly vyčísleny na jeden a půl milionu korun, včasným zásahem a nasazením potřebného počtu sil hasiči uchránili majetek v částce 80 milionů.

Zdroj: HZS Středočeského kraje
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Krimi zprávy

Policie Středočeského kraje zavádí do výcviku policistů virtuální realitu

Středočeská policie zkouší již půl druhého roku nový prvek, který chce v nejbližších týdnech zařadit do běžného výcviku policistů. Jedná se o virtuální realitu, kterou si jako první vyzkouší policisté z tzv. prvosledových ...

Policisté viní trojici mužů ze série vloupání do prodejen a kaváren ve středních Čechách a Praze

Realizaci, s příznačným názvem "TAXI", dovedli v těchto dnech do zdárného konce krajští kriminalisté ze Středočeského kraje, a to za velmi významné sp ...

Policisté pronásledovali řidiče přes dva okresy, řítil se až 180 kilometrovou rychlostí

BEROUNSKO / PŘÍBRAMSKO - Zběsilou honičku zažilo ve čtvrtek v dopoledních hodinách několik řidičů a chodců z Berounska a Příbramska. ...

Plakáty s ministrem Rakušanem a řeporyjským starostou Novotným v pytli na mrtvoly u Českého brodu řeší policie

KOLÍNSKO - U silnice poblíž Českého Brodu někdo umístil plakáty s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) ve vaku na mrtvoly a textem "Vít Rakušan s c ...

Policisté ve Středočeském kraji během jediného dne zkontrolovali 1200 vozidel, 10 řidičů bylo pod vlivem

Další z mnoha dopravně bezpečnostních akcí proběhla v den, kdy v České repulice chodí Mikuláš, čert a anděl, tedy 5. prosince 2023. Policisté ve Střed ...





Čtvrtek 28.3.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes