PříbramDnes.cz
PříbramDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Už příští týden zve festival Den architektury na více jak 300 zdarma přístupných akcí po Čechách i na Slovensku

24.09.2020
Pěšky, na kole či v běhu, na suchu i ve vodě, bude možné od 1. do 7. října obdivovat architekturu ve více jak stovce měst a obcí po celé republice i na Slovensku. Jubilejní desátý ročník festivalu Den architektury nabízí na 300 architektonických procházek, cyklovyjížděk, exkurzí do běžně nepřístupných budov s poutavým výkladem, ale i diskusí či přednášky. Bývalé továrny, moderní ekologické stavby, sakrální architektura, zapomenuté židovské památky, areály nemocnic, bývalé dělnické čtvrti či obchodní domy, ale i cesty městskou divočinou - to je jen úzký výběr z programu letošního ročníku. Ve speciálních sekcích festival připomene i významné osobnosti jako jsou Adolf Loos, Josef Gočár, Otakar Novotný či Jaroslav Fragner nebo Zdeněk Fránek, který je čerstvým držitelem ceny Architekt roku 2020.
Vimperk Šumavan | Foto: denarchitektury.cz
"Program festivalu Den architektury je od roku 2001 založen na procházkách pro omezenou skupinu lidí a akce se konají převážně venku, proto věříme, že se letošní ročník uskuteční v plánovaném rozsahu. Samozřejmě budeme respektovat veškerá bezpečnostní opatření a věříme, že letošní ročník bude důstojnou oslavou deseti let našeho festivalu," říká ředitelka a zakladatelka festivalu Den architektury Marcela Steinbachová.

Programem letošního ročníku se prolíná hned několik témat. Ekologická linka festivalu zavede návštěvníky do enviromentálních center nebo šetrných budov, ale sleduje i proměny krajiny či význam říčních toků pro města. Poukazuje na úlohu architektury i urbanismu ve společnosti, ať už se to týká životního prostředí a udržitelnosti rozvoje, funkčnosti veřejných staveb a prostorů nebo proměn jednotlivých lokalit jak po společenské stránce, tak z hlediska architektury.

Program festivalu je zdarma, avšak na vybrané akce je potřeba rezervace předem. Dnešním dnem byly zahájeny rezervace v regionech a od 27. září budou spuštěny rezervace na akce v Praze. Den architektury nabízí i program pro děti a první český filmový festival o architektuře Film a architektura, jenž letos po deváté přinese na plátna kin zejména zahraniční snímky, věnované architektuře a urbanismu. Kompletní program je k dispozici na www.denarchitektury.cz.

V hlavním městě Den architektury zve na více jak osm desítek nejrůznějších akcí, ve kterých se odráží jednotlivá témata festivalu. Program láká například do městské divočiny pod Barrandovem, na ostrov Štvanice nebo provede oblastí Masarykova nádraží. Zaměří se na turistické pasti, problematickou lokalitu Plzeňské ulice či obnovu Čelakovského sadů a okolí Národního muzea. Nabídne též procházky po vybraných nemocničních areálech. Pod heslem Hurá dovnitř! se se mimořádně veřejnosti otevře bývalá výrobna uzenin přestavěná na kancelářské prostory v Nuslích nebo kotelna Všeobecné fakultní nemocnice - neznámá technická stavba Karla Pragera. Motoristy i fanoušky architektury potěší návštěva Domu Autoklubu ČR. Pražský program se samozřejmě provede i po realizacích Adolfa Loose, Josefa Gočára, Otakara Novotného, Jaroslava Fragnera či Zdeňka Fránka. Mimo jiné nabídne procházku po kubistické architektuře.

Jméno Josefa Gočára je neodmyslitelně spjato i s Hradcem Králové, kde se vydáme do interiérů škol a sboru kněze Ambrože. Den architektury ale nabízí i možnost navštívit unikátní Gočárovu funkcionalistickou budovu školy v Ústí nad Labem. Na Kladně program nabízí procházku po industriálním dědictví, uměním ve veřejném prostoru či po sídlišti na Sítné. Rodiče i děti potěší jistě prohlídka unikátního Vodního domu v Hulicích nebo oceňovaný Archeopark v Pavlově.

Pod naší nejvyšší horou se v Krkonoších skrývá hned několik nových mimořádných staveb, které stojí za návštěvu. Ve Vrchlabí najdeme například unikátní budovu Krkonošského centra environmentálního vzdělávání Krtek od Petra Hájka. Ve Velké Úpě nedávno vyrostla Herní krajina Pecka od autorů Matěje Hájka a Terezy Kučerové, která chce motivovat rodiče a děti pro pobyt v lese na vysokohorském vzduchu v kontaktu s přírodními materiály. V Turnově nejen příznivci horské turistiky ocení komentovanou prohlídku nově otevřené Muzeum horolezectví s jeho autory z ateliéru Hipposdesign Praha.

V Jablonci nad Nisou se vydáme s architektem Jakubem Chuchlíkem prozkoumat krajinu i město přímo korytem Bílé i Lužické Nisy. Na Broumovsko se mohou zájemci vydat na cyklovýlet s přednáškou po souboru devíti venkovských kostelů z období vrcholného baroka z nichž je většina připisována vynikajícím architektům celoevropského významu Kryštofovi a Kiliánu Ignáci Dientzenhoferovým. V Karlových Varech a Mariánských Lázních se program věnuje lázeňské architektuře. Zatímco v Karlových Varech bude cílem architektura 60. let, v Mariánských Lázních pak povede procházka po stopách architektonických slohů. Zámeckou archibojovku připravují pro děti a rodiče v Českém Krumlově. Ve Vimperku se vydáme po stopách proměny průmyslových objektů od 19. století po současnost s historikem Ladislavem Čepičkou.

Vedle Prahy připomíná Den architektury osobnost Adolfa Loose i v Brně, kde bude možné se vydat po stopách slavného architekta, včetně Bauerova zámečku, jediného dochovaného Loosova díla v Brně. Den architektury zamíří ale i do "Bílého domu" z poloviny 70. let, nad jehož budoucností se vznášejí otazníky, i do bývalé dělnické kolonie Divišovy čtvrti, tzv. brněnské Šanghaje. U Olomouce nahlédneme do nízkoenergetického domu Sluňákov v Horce nad Moravou, který byl v roce 2007 oceněn prestižní Grand Prix architektů, s jeho autorem, architektem Ondřejem Hofmeisterem. Příznivci nejen lidové architektury se mohou vypravit na celodenní autobusový výlet do nitra Žďárských vrchů po rekonstrukcích roubenek i novostavbách chalup.

Seznámení s ikonickým obchodním domem OSTRAVICA-TEXTILIA, který sloužil po více než jedno století a nyní prochází rekonstrukcí, nabízí program v Ostravě. Dalším obchodním domem na severu Moravy, který stojí za pozornost, je obchodní dům Breda - stavba Leopolda Bauera inspirovaná chicagskou školou v Opavě. Dům byl největším obchodním domem v Československu až do 60. let minulého století.

Film a architektura
Součástí Dne architektury je tradičně i festival Film a architektura, který letos s podtitulem Skryté příběhy nabízí dvě desítky filmů po celé republice. Reflektuje aktuální témata a fenomény, jako je například problematika dostupného bydlení nebo architekturu citlivou k životnímu a komunitnímu prostředí. Festival odstartuje celosvětovou premiérou 30. září v Praze snímku Making a Mountain o unikátní spalovně Amager Bakke od dánského ateliéru BIG, která poběží souběžně v Kodani. Nabídne filmy o architektkách a navazující debaty s výraznými ženami v architektuře či uvede výjimečný projekt věnující se propojování architektury a hudby.

Program pro děti
Děti jsou vítány na všech akcích Dne architektury. Speciálně pro ně je však na první říjnový víkend připravena celá řada nejrůznějších workshopů. V Praze mohou rodiče s dětmi zamířit na výtvarnou dílnu o přeměně zchátralé továrny, objevit taje mlýnů Václava Sovy, inspirovány dílem Stanislava Kolíbala si vyzkoušet práci s dlouhými latěmi nebo poznat kolektivní bydlení s originální výtvarnicí tvořící pod jménem kosmo_nauty. V Brně na workshopu s názvem Minimum se děti dozvědí více o bydlení v různých dobách a koutech světa. V Olomouci a Českém Krumlově připravují architektonické bojovky, v Mostě se uskuteční výtvarný workshop Děti budí město, v humpolecké 8smičce se uskuteční Sobotní rodinná dílna aneb K čemu jsou architekti.


Autor: Silvie Marková
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Kulturní instituce Středočeského kraje představily svůj adventní program

Středočeské galerie a muzea představily bohatý adventní program. Návštěvníci se mohou těšit na výstavy, vánoční trhy, koncerty, výtvarné dílny či soutěže napříč Středočeským krajem. Tento rok advent začíná 3. prosince, ale některé akce mohou zájemci ...

Advent a Vánoce ve středních Čechách: Betlémy, tradice a zážitky

Adventní čas si ve středních Čechách užijete naplno. Navštivte vánoční trhy, kde se ponoříte do kouzla vánoční atmosféry a ochutnáte tradiční lahůdky. ...

Čapkův památník slaví šedesátiny. Zve na výstavu, poprvé představí rukopisy a uvede nový dokumentární film

Empírový dům, výjimečné místo ve Staré Huti u Dobříše, uprostřed lesů a rybníků. Takové je někdejší letní sídlo Karla Čapka a Olgy Scheinpflugové, dne ...

Letní prázdninová soutěž Déčka již po osmé, tentokrát s podtitulem Konec telky?!

Stejně jako v předchozích letech přichází Déčko s letní prázdninovou hrou pro celou rodinu, tentokrát s podtitulem Konec telky?! Principem je motivova ...

Dan Bárta a Illustratosphere vydávají v reedici svá první alba a vyráží na turné

Dan Bárta & Illustratosphere vydávají po více než dvou desetiletích reedice vyprodaných prvních alb Illustratosphere (2000) a Entropicture (2003), kte ...





Čtvrtek 28.3.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes